El Club celebra la Conferència de temàtica mediambiental

  • 19/July/2021
  • Categoria: Mediambient

El passat dissabte 17 de juliol va tenir lloc Conferència de temàtica mediambiental del Club, que va celebrar-se a les 18 h a través de la plataforma virtual Zoom. Les nova normativa de prevenció de contagi de la COVID-19 traslladava la xerrada a un format online, que malgrat tot va permetre comentar totes les novetats en l’àmbit de medi ambient tant al Club com al seu entorn més proper.

Rafael Callol, vocal de medi ambient de la Junta Directiva de l’associació esportiva, va ser l’encarregat d’introduir la conferència. Callol va explicar els principals objectius estratègics i anuals del Club en aquest aspecte, dels que es deriven una sèrie d’accions encaminades a la millora continua de l’entitat de cara en quant a sostenibilitat.

Objectius i accions 2021

Ariadna Armas, biòloga i responsable de l’àrea de medi ambient del Club, per la seva banda, va donar més detalls sobre les principals accions d’aquest 2021. En aquest sentit, Armas va destacar els següents punts:

  • Millora de l’eficiència energètica de les instal·lacions del Club amb l’objectiu de reduir el consum elèctric en un 2% amb la instal·lació d’una planta fotovoltaica sobre la Seu Administrativa de l’entitat i de 22 comptadors sectorials per monitoritzar el consum elèctric. Així mateix, enguany també s’ha continuat treballant en la millora de l’encesa de la il·luminació del port i en la substitució de les làmpades per models de baix consum.
  • Eliminació de l’ús dels plàstics mitjançant l’organització d’esdeveniments esportius i socials més sostenibles prescindint al 100% de plàstics d’un sol us i la millora de la separació dels residus per part dels seus participants i el foment de l’ús de cantimplores en substitució de les ampolles d’aigua de plàstic. En aquest sentit, el Club s’ha adherit a la campanya Porta’m engegada per la Federació Catalana de Vela, que permet obtenir una ampolla gratuïtament omplint una senzilla enquesta online. Podràs aconseguir-la a l’Oficina Esportiva del Club, on trobaràs un panell amb un codi QR que et donarà accés al qüestionari des del teu dispositiu mòbil.
  • Presentació de la campanya Actua responsablement!, una sèrie d’accions de comunicació dirigides a promoure la correcta gestió dels residus, el consum responsable d’aigua i llum i l’ús de la bomba de succió d’aigües grises, negres i de sentina de les embarcacions ubicada a l’Estació de servei de carburants.

Un altre dels aspectes que es va comentar, van ser les novetats en el fondeig en l’àmbit marí del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, així com a la zona d’El Cargol de l’Escala.

FanCat, l’aplicació que t’ajuda a fondejar responsablement

Finalment, es van presentar dues iniciatives orientades a millorar l’actitud responsable dels usuaris envers el medi ambient. D’una banda, la nova App FanCat, que era presentada el passat divendres 16 de juliol al Club amb la presència de la Consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural l’Hble. Sra. Teresa Jordà. La nova aplicació mòbil, que permet detectar les àrees on hi ha fanerògames per fomentar el fondeig responsable, ja està disponible.

Com la pots obtenir?

Col·labora amb ResMed!

El segon projecte que es va donar a conèixer va ser ResMed, una iniciativa de ciència ciutadana per contribuir a la protecció i millora del medi marí. Bernat Hereu, professor de la Universitat de Barcelona i responsable del sistema, va ser l’encarregat d’introduir-la als assistents. El projecte, que es desenvolupa amb col·laboració de la Universitat de Perpinyà i que per tant, és transfronterer, pretén donar resposta a la sobreexplotació de la pesca mitjançant la millora de la gestió de les zones per tal d’aconseguir una explotació sostenible dels recursos.

Per aconseguir-ho, la diagnosi de la gestió actual i de l’estat de les espècies comercials és clau i sol·liciten a pescadors, bussejadors i ciutadans la seva col·laboració. En una següent fase, la intenció és generar el debat entre totes les parts implicades per aconseguir un sistema de gestió més sostenible.

Com participar-hi?

  • Pescadors artesanals o esportius:
    • Proporcionar informació i coneixement sobre la biologia i l’ecologia de la zona.
    • Captura d’individus de peixos per marcar-los amb telemetria acústica per tal de poder fer seguiment del seu moviment.
    • Informar de la recaptura d’individus ja marcats i, si és possible, tornar-los vius a l’aigua.
    • Inserció de receptors acústics en arts de pesca.
    • Donar informació sobre les captures.
    • Participació en els debats de la darrera fase.
  • Submarinistes:
    • Proporcionar informació i coneixement sobre la biologia i l’ecologia de la zona.
    • Avistament i retorn de peixos marcats.
    • Participació en jornades de formació per poder realitzar censos visuals de peixos. Si t’interessa participar en una d’aquestes trobades, apunta’t a la xerrada: Observadors del mar, ciència ciutadana que tindrà lloc el proper diumenge 25 de juliol a les 16 h a l’Escola de Vela en el marc de les propostes de la secció d’Activitats Subaquàtiques. Aquesta activitat és coorganitzada amb el centre de submarinisme Orca Diving.

Quines notícies vols veure:

14.3º C

Vent: 219 SW 10.7Kts, 17.9 Max

image description