El Club Nàutic l’Escala i la Fundació Alive col·laboren amb el projecte Surfing for Science

  • 15/Febrer/2023
  • Categoria: Mediambient

L’aliança entre el Club Nàutic l’Escala i la Fundació Alive inicia la col·laboració amb el projecte de ciència ciutadana Surfing for Science. Liderat per la Universitat de Barcelona (UB) amb el suport de la Surfrider Foundation, la iniciativa de recerca treballa amb l’objectiu d’avaluar la contaminació per microplàstics al mar.

Un projecte de ciència ciutadana

En aquesta investigació científica hi poden participar ciutadans que naveguin amb embarcacions de tracció humana, com el paddle surf, caiac, rem o piragua, recollint els microplàstics mitjançant una xarxa lligada a l’embarcació. Els voluntaris i voluntàries realitzen mostrejos quinzenals d’un mateix transsecte, i tot el que es recull a la xarxa es fa arribar als laboratoris de la Universitat de Barcelona. D’aquesta manera, es podrà efectuar la seva anàlisi i detectar la quantitat i tipologia de microplàstics presents.

Determinar la contaminació per microplàstics a la costa de l’Escala

El nou punt de mostreig del projecte Surfing for Science a la costa de l’Escala ha sigut impulsat per la Fundació Alive amb la col·laboració del Club i contribuirà a determinar la contaminació per microplàstics de la costa escalenca. El Club Nàutic de l’Escala s’encarregarà d’organitzar les sortides cada quinze dies i formar i coordinar els voluntaris i voluntàries que realitzaran els mostrejos. Per la seva banda, la Fundació Alive ha adquirit la xarxa de mostreig i ha aportat els recursos necessaris per a la investigació posterior.

L’equip d’instructors i voluntaris es prepara

El passat dissabte, 21 de gener, la investigadora principal del projecte, Anna Sànchez, i el coordinador del projecte, Oriol Uviedo, van dur a terme la formació als instructors de l’Escola de Vela i voluntaris del Club Nàutic l’Escala que participaran en els mostrejos quinzenals. El transsecte escollit a la costa escalenca recorrerà des de la sortida del port nàutic, a Riells, fins passada la platja Port d’en Perris, a la Punta. L’equip de voluntaris arrossegaran una xarxa confeccionada a mida pel projecte, i un cop mostrejat, les mostres seran emmagatzemades, sense manipulació de l’equip de voluntaris, fins que es traslladin a la Universitat. A través del compte Surfingforsciencelab de l’aplicació Instagram es podrà fer el seguiment dels resultats obtinguts.

Quines notícies vols veure:

17.9º C

Vent: 82 E 0.2Kts, 7.9 Max

image description